Actiunea 2.1 - Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice (inclusiv a celor cu statut de monument istoric) și a clădirilor rezidențiale în funcție de potențialul de reducere a consumului, respectiv reducerea emisiilor de carbon, inclusiv consolidarea acestora în funcție de riscurile identificate (inclusiv seismice), Operațiunea A: Sprijinirea eficienței energetice în clădiri rezidențiale.
ADR Sud-Est, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Est (PR SE) 2021-2027, a lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului pentru Actiunea 2.1 - Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice (inclusiv a celor cu statut de monument istoric) și a clădirilor rezidențiale în funcție de potențialul de reducere a consumului, respectiv reducerea emisiilor de carbon, inclusiv consolidarea acestora în funcție de riscurile identificate (inclusiv seismice), Operațiunea A: Sprijinirea eficienței energetice în clădiri rezidențiale.
Alocarea apelului de proiecte PRSE/2.1/A/1/2023 (FEDR+BS) 31.711.767 Euro, din care 26.955.000 Euro FEDR și 4.756.767 Euro contribuția națională.
Alocarea apelului de proiecte PRSE/2.1/A/1/ITI/2023 (FEDR + BS) este de 3.523.529 Euro, din care 2.995.000 euro FEDR și 528.529 Euro contribuția națională – pentru teritoriul ITI Delta Dunării.
Solicitanți eligibili sunt:
- APELUL PRSE/2.1/A/1/2023
- Unitățile administrativ-teritoriale din mediul urban din cadrul regiunii de dezvoltare Sud-Est, definite conform OUG 57/2019, cu modificările şi completările.
Aplicanţii localizaţi în zona ITI DD nu sunt eligibili în cadrul apelului regional, în cazul în care proiectele depuse au locul de implementare în teritoriul ITI, aşa cum acesta este menţionat în SIDD – DD.
- APELUL PRSE/2.1/A/1/ITI/2023
-
- Unitățile administrativ-teritoriale din mediul urban din arealul ITI Delta Dunării, definite conform OUG 57/2019, cu modificările şi completările.
În vederea atingerii obiectivului specific al acestei operaţiuni vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice realizării de investiții pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor rezidentiale, respectiv:
a) Îmbunătățirea eficienței energetice prin:
- reabilitarea termică a elementelor de construcție,
- instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile cu excepția biomasei (ex. panouri solare, pompe de căldură),
- reabilitarea si/sau modernizarea sistemelor electrice/de iluminat,
- audit energetic ex-ante/post intervenție.
b) Măsuri auxiliare necesare pentru implementarea investiției de bază privind îmbunătățirea eficienței energetice:
- măsuri de consolidare/reabilitare a elementelor de constructie;
- activităţi care contribuie la îmbunătăţirea performanţei energetice (ex. înlocuire/ modernizare lift, realizare lucrări de branşare /rebranşare a blocului/locuinţei la sistemul centralizat de producere şi furnizare a agentului termic etc)
- orice alte activităţi care contribuie la realizarea obiectivelor proiectului şi/sau care includ lucrări de interventie aferente investiţiei de baza (în sensul funcționalității pentru eficiența energetică, necesităților de a asigura accesibilitatea inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, sănătatea sau siguranța clădirii).
Ghidului Solicitantului publicat spre consultare publică, prezintă condițiile de accesare a fondurilor, criteriile de evaluare și selecție și lista cheltuielilor eligibile și neeligibile:
Ghid 2.1.A Eficiența Energetică - Clădiri rezidenţiale, 16.03.2023
Perioada de consultare publică este de 15 zile lucrătoare de la data publicării pe site-ul ADR SE, din 16.03.2023 și până în data de 07.04.2023, ora 16.00.
Vă invităm să parcurgeți cu atenție Ghidul Solicitantului și să ne transmiteți observațiile și propunerile dumneavoastră la adresa de e-mail:
Centralizator intrebări și răspunsuri - GS - consultare publică - 08.05.2023:
Centralizator observatii GS CP 2.1.A EE cladiri_rezidentiale245.2 KB