În data de 21 august 2024, ora 16.00 s-a inchis apelul dedicat consolidării clădirilor aflate în risc seismic din Regiunea Sud-Est, lansat în cadrul Priorității de investiție 2 ” O regiune cu localități prietenoase cu mediul și mai rezilientă la riscuri”, Obiectiv Specific 2.4 - Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii riscurilor de dezastre şi a rezilienței, ținând seama de abordările ecosistemice, Acțiunea Strategică 2.2 ”Consolidarea clădirilor aflate în risc seismic”.
Această acțiune este strategica pentru Regiunea de Sud-Est, avand in vedere riscul seismic ridicat al multor cladiri publice apatinand autoritatilor publice locale si centrale
Alocarea apelului de proiecte a fost de 94.142.823,88 euro, din care 81.654.490 euro FEDR și 12.488.338 euro de la Bugetul de de stat, reprezentând 467.334.392,02 lei, avand o alocare indicativă la nivel de județ.
Până la închiderea Apelului, au fost depuse 42 cereri de finanțare, finanțarea nerambursabilă totală solicitată a acestor proiecte fiind de peste 649 mil. de lei, reprezentând 138,99 % din valoarea alocată apelului de proiecte.
Solicitanții de finanțare sunt autorități publice locale, instituții de învățământ de stat, alte instituții publice de interes local din județele Buzău, Vrancea, Brăila, Galați și Constanța si autorități publice centrale.
Proiectele depuse vizeaza in principal realizarea lucrărilor de consolidarea/reparare a elementelor structurale ale cladirii, fiind propuse si lucrări care vor contribui la creșterea eficienței energetice a cladirilor publice si imbunatatirea conditiilor de siguranta a cladirilor.
Cladirile au functiuni importante pentru comunitatile locale, respectiv unități de învățământ (scoli, gradinite, univesritati) Infrastructura de sanatate publica (spitale, servicii de ambulanță), centre sociale si sedii adimnistrative.
In conformitate cu procedurile de lucru, cererile de finanțare se evaluează și contractează cu încadrarea proiectelor în alocarea județului respectiv (în funcție de județul în care este localizată investiția). Alocarea rămasă disponibilă de la fiecare județ va intra într-un coș general la nivelul apelului respectiv, din care se vor finanța proiectele din lista de rezervă a apelului în ordinea descrescătoare a punctajului obținut (indiferent de județul din Regiunea Sud-Est în care este localizată investiția).
Detalii privind implementarea PR SE 2021-2027 puteti gasi la adresa www.regiosudest.ro.